Telefoonnummer

023 525 87 88

Mail

info@huidspecialist.nl

Putjes, bobbeltjes, een sinaasappelhuid, ofwel cellulite: maar liefst tachtig tot negentig procent van de vrouwen heeft er last van.
Dat maakt dat je cellulite eerder als een normaal verschijnsel kunt zien dan als een kwaal. Dat maakt het echter niet minder ellendig.

Even ter verduidelijking

Vaak als het gaat over cellulite wordt het verkeerde woord gebruikt, namelijk cellulitis.
Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie en dat is heel wat anders dan cellulite!

Hoe ontstaat het

Cellulite ontstaat door een combinatie van factoren: een dunnere diepe huidlaag, een onregelmatiger structuur van de bindweefselschotjes en een toename van lokaal onderhuids vet. De vetdeeltjes worden als het ware door de slappere en dunnere bindweefsellaag van de diepere dermis geduwd. Een beetje zoals bij een sinaasappelnetje.
Bij mensen met cellulite zijn de klompjes vet groter en liggen de bindweefselschotjes (de touwtjes van het sinaasappelnetje) minder regelmatig en loodrecht op de huid.

Oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken en invloeden waardoor cellulite kan ontstaan en/of verergeren.

Genetische aanleg?
Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam.
Dit ontstaat vaak door overgewicht en een ongezonde leefstijl met veel stress, weinig beweging en training, een te hoge calorie- en suikerinname,
verteringsproblemen en hoge inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde.
Daarnaast is roken een grote versterker.

Inactief leven
Een lage hoeveelheid spiermassa en een slechte doorbloeding maakt de kans op het ontstaan van cellulite groter.

Veroudering
Bij het ouder worden wordt het bindweefsel zwakker en de kans op cellulite groter.

Hormonale beïnvloeding
Een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron kan cellulite verergeren. Ook een daling van het groeihormoon bij het ouder worden zal de bindweefselstructuur ongunstig beïnvloeden.

Oorzaken van een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron
Te hoog vetpercentage, waarbij testosteron in het vetweefsel met hulp van het enzym aromatase omgezet wordt in oestrogeen.
Binnenkrijgen van xeno-oestrogenen (chemische oestrogeenachtige stoffen) uit plastics, pesticiden en chemicaliën uit voeding, cosmetica, parfums en de omgeving.
Ook belasting van de lever heeft invloed, want oestrogeen wordt door de lever uit het bloed gehaald en als er nog giftigere stoffen zoals alcohol in
omloop zijn zal de lever hier voorrang aan geven. In dat geval blijft er dus meer oestrogeen in het bloed.
Stress en overtraining verlagen het testosteron.
Inactiviteit verlaagt het testosteron en maakt de spieren en huid slapper.
Slecht slapen. Tijdens de slaap is er een piek in het testosteron niveau.
Medische oorzaken en medicijngebruik waardoor testosteron daalt en/of oestrogeen stijgt.
Zoethout in thee en drop verlagen het testosteron.
Anticonceptiepil. Deze verlaagt de hoeveelheid vrije testosteron.
Genetische aanleg. De een heeft van nature meer testosteron dan de ander.

HUIDSPECIALISTISCHE BEHANDELINGEN

BINDWEEFSELMASSAGE aanbevolen! (+/- 45min)

Een diepwerkende massagetechniek die ertoe leidt dat de conditie van de huid zichtbaar verbetert. Door de intensieve knedende, stuwende en rollende massagebewegingen wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden. Ook onderhuidse vetophopingen en verklevingen verdwijnen.

Voeding

Afvallen: In het begin lijkt het de cellulite te verergeren, maar op de lange termijn zal het juist minder kunnen worden door oestrogeenverlaging.
Probeer zo min mogelijk xeno-oestrogenen binnen te krijgen. Door biologisch te eten (biologische bestrijdingsmiddelen zijn geen xeno-oestrogenen), zoveel mogelijk voor (vette) vloeistoffen in glas te kiezen in plaats van plastic.
Drink geen alcohol en eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk om de lever te ontlasten en een goede ontgifting mogelijk te maken.
Neem zo min mogelijk drop en zoethout bevattende producten.
Eet voeding die rijk is aan polyfenolen. Dit zijn stoffen in planten die als een antioxidant werken. Voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen zijn bijvoorbeeld blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten.

Suppletie
Naast een gezond eetpatroon kunnen voedingssuplementen extra ondersteuning bieden in het leveren van de voldoende vitamine en mineralen. In het geval van cellulite hebben vitamine C, vitamine E, magnesium en zink een positieve uitwerking. Ga hierbij echter niet over de aanbevolen dosering heen.

Stress beperken
Verlaag het stressniveau. Chronische stress kan de aanmaak van testosteron verminderen en laaggradige ontstekingen in het lichaam verergeren.
Zorg voor een goede nachtrust. Tijdens de slaap is er een piek in testosteron en ook het slaaphormoon melatonine is een antioxidant die de laaggradige ontsteking in het lichaam kan verlagen.

HULP NODIG?

ONLINE VIDEO BELLEN OF NEEM CONTACT OP

Bel 023 5258788 of Video consult advies Voor meer info…