Spinnaevi – Spinnenkop
Een spinnenkop (spinnaevi of spider naevus) is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid. Spinnetjes kunnen al op kinderleeftijd voorkomen. Deze verdwijnen meestal spontaan na de puberteit.
Ongeveer 40% van alle zwangeren krijgen een of meerdere spinnetjes in de huid; het grootste deel hiervan verdwijnt weer spontaan na de bevalling.
Wat is een spinnenkop?
Een spinnenkop bestaat uit een rood bultje (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop.
Vanuit dit bultje waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’).
Spinnenkopjes komen vaak in het gelaat voor.
Het ontstaan van een spinnenkop.
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid.
Deze kleine bloedvatafwijking kan aangeboren zijn, maar kan ook later ontstaan zijn door beschadiging aan het bindweefsel. Een spinnetje kan verder ontstaan bij veel gebruik van alcohol, gekruid voedsel en zon.
Soms kunnen spinnenkopjes ontstaan door een interne onderliggende ziekte zoals levercirrose of schildklierafwijking (hyperthyreoidie).
Wie krijgt het?
Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jongvolwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen.
Spinnenkop behandelen
Door middel van het Telegone apparaat verdwijnen de spinnetjes als sneeuw voor de zon.
We gebruiken bij deze behandeling een haarfijn naaldje die onder invloed van stroom de spinnenkopjes in enkele seconden dicht stolt/brand. Het gevolg is dat de spinnenkopjes nagenoeg pijnloos en zeer snel (zonder littekens) definitief verdwijnen. In sommige gevallen kan na de behandeling een klein korstje zichtbaar zijn dat na een paar dagen verdwijnt en geen beschadigingen achterlaat.
De methode is zeer veilig en uiterst geschikt voor kleine oppervlakken.
Chirurgische ingrepen zijn dankzij deze methoden niet meer nodig, zodat de vorming van littekens worden voorkomen.