Telefoonnummer

023 525 87 88

Mail

info@huidspecialist.nl

Ouderdomswratten (verruca seborrhoica) zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar).
De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien.
Ze komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar bij een donkere huidskleur veel minder.

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart. Ze kunnen soms een grootte van 2-3 cm bereiken. Met het ouder worden worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak. De afwijkingen kunnen bijna overal voorkomen, maar zijn toch vooral gelokaliseerd op de slapen en op de romp. Meestal zijn ze meervoudig en soms zijn ze in zeer grote aantallen aanwezig.

ouderdomswratten

Hoe ontstaat een ouderdomswrat?

Ouderdomswratten ontstaan in de buitenste huidlaag (de opperhuid). Het is niet duidelijk waardoor ze ontstaan. Erfelijkheid kan een rol hierin spelen.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken voorkomen?

Het voorkomen van ouderdomsvlekken (ook wel ouderdomswratten of verruca seborrhoica genoemd) is niet altijd mogelijk omdat ze vaak het gevolg zijn van natuurlijke veroudering en genetische aanleg. Ze worden meestal veroorzaakt door ophoping van pigmentcellen en worden vaak geassocieerd met blootstelling aan de zon gedurende vele jaren. Hoewel je ze niet volledig kunt voorkomen, kun je wel stappen ondernemen om hun vorming te verminderen of vertragen:

  • Zonbescherming: Bescherm je huid tegen schadelijke UV-straling door het dragen van zonnebrandcrème met minstens SPF 30, het dragen van beschermende kleding, en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Huidverzorging: Houd je huid gehydrateerd en gezond door een goede huidverzorgingsroutine te volgen. Gebruik milde reinigers en moisturizers die geschikt zijn voor jouw huidtype.
  • Vermijd roken: Roken kan de huidveroudering versnellen, dus stoppen met roken kan helpen ouderdomsvlekken te verminderen.
  • Gezonde levensstijl: Eet een uitgebalanceerd dieet, drink voldoende water en leid een gezonde levensstijl om je huid gezond te houden.
  • Regelmatige controles: Laat regelmatig je huid controleren door een huidspecialist, vooral als je een verhoogd risico hebt vanwege genetische factoren of eerdere huidproblemen.

Ouderdomswratten behandelen

Door middel van het Telegone apparaat kunnen ouderdomswratten effectief verwijderd worden.
We gebruiken bij deze behandeling een haarfijn naaldje die onder invloed van stroom de ouderdomswrat wegschraapt. In sommige gevallen kan na de behandeling een klein korstje zichtbaar zijn dat na een paar dagen verdwijnt en geen beschadigingen achterlaat.

De methode is zeer veilig en uiterst geschikt voor kleine oppervlakken.
Chirurgische ingrepen zijn dankzij deze methoden niet meer nodig, zodat de vorming van littekens worden voorkomen.

Productadvies

CHOLLEY PHYTOCELL HARMONIZER 30 ml

https://www.cholley.nl/product/cholley-phytocell-harmonizer/